Tandimplantat i Stockholm: Förbättra ditt leende effektivt och hållbart

08 november 2023 Theodor Selimovic

editorial

Att ersätta förlorade eller skadade tänder är viktigt för att upprätthålla en hälsosam mun och ett vackert leende. Tandimplantat är en innovativ metod som erbjuder ett hållbart och estetiskt alternativ till traditionella broar och skruvprotetik. I Stockholm finns en mängd kliniker som specialiserat sig inom tandimplantatsbehandlingar och här kommer vi att gå igenom vad det innebär att få tandimplantat, fördelarna med metoden och ge rekommendation på en professionell klinik i Stockholm.

Vad är tandimplantat och hur fungerar det?

Tandimplantat är artificiella tandrötter som placeras in i käkbenet för att ersätta förlorade tänder. Implantatet fungerar som en stark grund vid fästning av en konstgjord tand, en så kallad krona, som avslutar behandlingen och ger ett naturligt utseende.

Ett tandimplantat är oftast tillverkat av titan, ett icke-allergeniskt och biokompatibelt material som kan integreras väl med människokroppens benstruktur. När implantatet och käkbenet har smält samman, kallas det osseointegration, fortsätter man med att fästa en konstgjord tand till implantatet. Tandkronan är designad och formad för att passa in i patientens mun och matcha de naturliga tändernas utseende.

Fördelarna med att välja tandimplantat

Det finns flera fördelar för de som överväger att få tandimplantat, däribland:

Tandimplantat ser ut och känns som naturliga tänder. De är formade och anpassade till patientens egen gaps utformning och färg vilket ger ett vackert leende och en bekväm passform.

Skadade, lösa eller förlorade tänder kan göra det svårt att tugga och påverka talet negativt. Tandimplantat återställer tuggfunktion och talförståelse, vilket underlättar för att äta och kommunicera.

Tandimplantat är en mycket hållbar och långvarig lösning jämfört med traditionella broar och skruvprotetik. Med rätt eftervård kan tandimplantat hålla upp till 20 år, eller till och med livet ut.

Tandimplantat hjälper till att bevara kvarvarande naturliga tänder och förhindrar benförluster och tandköttsretraktion, vilket kan uppstå vid förlorade tänder.

Till skillnad från traditionella broar, som kräver att angränsande tänder slipas ner och fungerar som pelare, påverkar inte tandimplantat kvarvarande ben och tänder. Detta bevarar sundet av angränsande tänder och ger en mindre invasiv behandling.

tandimplantat i Stockholm

Behandlingsprocessen och återhämtning

Behandlingsprocessen för tandimplantat går typiskt igenom följande steg:

1. Konsultation och utredning där tandläkaren undersöker patientens mun och käkben och bedömer lämpligheten för tandimplantat. Röntgenbilder och en eventuell datortomografi tas för att undersöka käkbenets volym och kvalitet samt för att planera placering av implantatet.
2. Implantatkirurgi där tandläkaren opererar in implantatet i käkbenet under lokalbedövning.
3. Osseointegrationsfasen där implantatet smälter samman med käkbenet. Detta kan ta mellan 3 till 6 månader.
4. Påbyggnad och krona där tandläkaren tar avtryck och fäster en konstgjord tand som anpassas efter patientens mun.

Efter själva implantatkirurgin kan det uppstå viss svullnad, smärta och obehag. Detta går dock över vanligtvis inom några dagar. Det är viktigt att följa tandläkarens råd och instruktioner för att underlätta återhämtningen och för att optimera livslängden på implantatet.

Rekommendation: TBN Tandvård i Stockholm

För dig som är intresserad av att få tandimplantat i Stockholm, rekommenderar vi att du tar kontakt med TBN Tandvård via https://www.tbn.se/tandimplantat. De är en erfaren och professionell tandvårdsklinik som specialiserar sig på tandimplantatsbehandlingar. Deras kunniga och engagerade team kommer att säkerställa att du får en behandling av högsta kvalitet och ett starkt, vackert leende som du stolt kan bära livet ut.