Audionom i Malmö – din guide till god öronhälsa

22 januari 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Att uppleva problem med hörseln kan vara både frustrerande och oroande. Det är en grundläggande mänsklig förmåga som påverkar vår kommunikation och livskvalitet. I Malmö finns professionell hjälp att få hos en audionom, en specialist som arbetar med att förebygga, identifiera och behandla hörselrelaterade problem. Denna guide ger dig en överblick över hur en audionom kan hjälpa dig, vad du kan förvänta dig under ett besök, och varför det är viktigt att inte försumma din hörselhälsa.

När ska du kontakta en audionom i Malmö?

En audionom är utbildad att utföra hörseltester och anpassa hörselhjälpmedel såsom hörapparater. Du bör överväga att besöka en audionom om du hamnat i någon av följande situationer:

  • Du upplever svårigheter att höra i samtal, särskilt i bullriga miljöer.
  • Familj och vänner kommenterar att du sätter upp volymen för högt på TV eller radio.
  • Du har svårt att höra höga toner, såsom barnröster eller pipande ljud.
  • Du känner en märkbar skillnad i hörseln mellan dina öron.
  • Du upplever tinnitus, en konstant ringning eller brus i öronen.
  • Du har upplevt förändringar i din hörsel efter en sjukdom eller skada.

audionom Malmö

Hörseltest och utredning

Vid ett besök hos en audionom Malmö börjar processen vanligtvis med ett noggrant hörseltest. Under denna utredning kan audionomen bestämma din hörselnivå och om det finns något specifikt problem med din hörsel. Hörseltestet är smärtfritt och utförs i en ljudisolerad miljö. Audionomen kommer också att ställa frågor om din hälsa, din livsstil och eventuella tidigare öronproblem för att få en helhetsbild av din situation. Resultaten från hörseltestet och din historik hjälper audionomen att rekommendera en personlig lösning.

Anpassning och rehabilitering

Om hörseltestet visar att du skulle kunna dra nytta av en hörapparat, kommer nästa steg att vara anpassning. Detta innebär att välja en hörapparat som passar dina unika behov, hörselnivå och som också är komfortabel för dagligt bruk. Det finns idag en mängd olika typer av hörselhjälpmedel från nästintill osynliga i-örat-apparater till bakom-örat-modeller med avancerade funktioner som trådlös anslutning. Efter att ha valt en passande hörapparat kommer audionomen att programmera den enligt din hörselprofil och lära dig hur du använder och underhåller den. Det är också viktigt med uppföljning och eventuella justeringar för att säkerställa att hörapparaten fungerar optimalt.

Hörselvård och livskvalitet

Att ta hand om din hörsel är en investering i din livskvalitet. Människor som aktivt tar itu med sina hörselproblem genom att besöka en audionom rapporterar ofta förbättrad kommunikationsförmåga och social interaktion. Förutom individuell anpassning av hörapparater erbjuder audionomer även rådgivning kring hur du kan skydda din hörsel i vardagen och under bullerexponering. Det är också vanligt att audionomer arbetar tvärvetenskapligt med andra medicinska professioner som läkare, psykologer och talpedagoger för att kunna erbjuda heltäckande lösningar för patienter med komplexa hörsel- och kommunikationsproblem.